top of page

Code Q4

Museumfilm

In het noordwesten van Venlo ligt een wijk met een rijke geschiedenis: Q4. Maak kennis met deze wijk in de 16e en 17e eeuw. De grond waar op dit moment in het noordwesten van Venlo gloednieuwe gebouwen verrijzen, geeft de sleutel tot het verleden.

 

Omdat de naoorlogse wijk aan vernieuwing toe was en de oude gebouwen werden gesloopt, kregen archeologen de afgelopen zeven jaar de mogelijkheid de geschiedenis van Q4 bloot te leggen. De laatmiddeleeuwse panden en hun beerkelders kwamen weer aan het daglicht met de schatten die er al eeuwen in verborgen zaten.
 
Toen Venlo in 1343 stadsrechten kreeg, bouwden de inwoners een dikke stadsmuur omringd door een gracht, om zich te beschermen tegen hun vijanden. De muur had vele torens en vier poorten: de Helpoort, de Laarpoort, de Tegelpoort en de Maaspoort. Vlak nadat de muur was gebouwd vestigden meer mensen zich ten noordwesten van het nieuwe stadhuis: er ontstond een nieuwe wijk. De wijk leed tijdens de strijd tussen de Spanjaarden en de Staatsen in de Tachtigjarige oorlog en bloeide in de Gouden Eeuw door de handel over de Maas.
 
De opgegraven voorwerpen uit de 16e en 17e eeuw laten ons kennismaken met de Venlonaren die woonden en werkten in het vroegmoderne Q4: een apotheker, een gezin en een herbergier die naast elkaar woonden in de straat het Maasschriksel.
 
Geproduceerd door Mosasaurusfilm in opdracht van de Gemeente Venlo in samenwerking met het Limburgs Museum, het Apotheekmuseum, ADC ArcheoProjecten en Albert Kiefer Visual Designer. 

Factlist

Titel:

Code Q4 

Genre:

Documentaire 

Lengte:

14 minuten

Beschikbaar als:

Gerealiseerd programma 

Vertoond:

2016: Limburgs Museum 

 

Partners:

Gemeente Venlo

Het Apotheekmuseum

ADC ArcheoProjecten

Albert Kiefer Visual Designer

bottom of page