top of page

Expeditie Limburg: Geheimen van Hoeve Overhuizen 1

Documentaireserie

De zoektocht
In mei en juni 2009 streek het team van "Expeditie Limburg - ontdek het verleden" neer in Bocholtz. Daar ligt de monumentale hoeve Overhuizen, die zeer binnenkort haar functie als boerderij gaat verliezen en wordt omgebouwd tot zorghotel. In dat kader vindt er, voordat de verbouwing begint, eerst een uitgebreid onderzoek plaats. In dit tweeluik van Expeditie Limburg wordt het onderzoek naar de rijke geschiedenis de hoeve gefilmd. Een geschiedenis waarin onder andere een verdwenen kasteel een rol heeft gespeeld…

 

Aanleiding
Aan de rand van Bocholtz, vlak tegen de grens met Duitsland, ligt de indrukwekkende carré-boerderij Overhuizen. Indrukwekkend vanwege zijn enorme omvang: de binnenplaats is meer dan 100 meter diep. Onlangs is de boerderij door de familie Vaessen, die al meer dan 100 jaar het boerenbedrijf ter plekke runt, verkocht. De reden hiervoor is dat noodzakelijke uitbreiding van hun melkveebedrijf ter plekke niet mogelijk is.

De kopende partij is zorgondernemer Welloord die ter plekke een zorghotel zal realiseren met 68 kamers. Algemeen directeur Bart Lommen licht toe: “Welloord hotels zijn 4-sterren hotels met aangepaste kamers, wellness-faciliteiten en 24-uurs verpleegkundige service. Wij bieden volwassenen een gastvrije en ontspannen omgeving waar de vraag naar zorg individueel wordt ingevuld.”

Rijke historie
Uit diverse bronnen is al een en ander bekend over de historie van hoeve Overhuizen. Zo weet historicus Luc Wolters, die tijdens het project het historisch onderzoek voor zijn rekening zal nemen, al te melden: “De geschiedenis van Overhuizen gaat zeker een paar eeuwen terug. Ook weten we dat er verbanden zijn met het andere kasteel in Bocholtz: de Bongard. Er doet zelfs een verhaal de ronde dat er hier ook ooit een kasteel zou hebben gestaan…”

Wolters’ onderzoek zal worden aangevuld door een bouwhistorisch onderzoek door boerderijenspecialist Coen Eggen. Daarmee heeft deze aflevering van Expeditie Limburg een iets andere insteek dan anders. Hoewel? “Bouwhistorie kun je ook zien als bovengrondse archeologie”, laat Coen Eggen weten. “Mijn aanpak is praktisch hetzelfde als die van een archeoloog. Ik heb alleen geen schop nodig.”

Factlist

Titel:

Expeditie Limburg: Geheimen van Hoeve Overhuizen - deel 1
 
Genre:

Documentaire, Drama
 
Lengte:

18 minuten
 
Beschikbaar als:

Format en gerealiseerd programma
 
Vertoond:
2010: L1 Televisie
 
Partners:
Provincie Limburg
BV Limburg
L1 Televisie

bottom of page