top of page

PALEOART: The Kennis Brothers

Documentaire

PALEOART: The Kennis Brothers (werktitel) is een documentaire over de Nederlandse paleokunstenaars Adrie en Alfons Kennis en hun levensechte reconstructies van onze verre voorouders. 

Musea in Londen, Denemarken en Gibraltar. Universiteiten in Italië, Zwitserland en Californië (VS). Channel Four, GEO en National Geographic. Allemaal vinden ze hun weg naar Arnhem, de thuisbasis van Adrie en Alfons Kennis, beter bekend als Kennis & Kennis. Daar maken de tweelingbroers in het diepste geheim, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten, reconstructies van de menselijke evolutie.

"Op school waren we alleen maar goed in tekenen. We lazen nooit. We keken alleen maar naar de plaatjes in de boeken. Menselijke evolutie was wat ons interesseerde. We maakten kleimodellen of tekeningen of we tekenden fossielen en schedels na. Dat doen we nog steeds. We zijn een eeneiige tweeling en we zaten altijd tegenover elkaar. Dat betekent dat je altijd de adem van je concurrent in je nek voelt. Maar het voordeel is dat je elkaar scherp houdt. Niemand kan ons werk onderscheiden, omdat onze stijlen elkaar aanvullen tot een complex geheel. We creëren alleen dieren en mensen die echt hebben bestaan. Ze moeten wetenschappelijk accuraat zijn." - Adrie en Alfons Kennis

We volgen de broers in hun atelier, waar ze aan reconstructies van Homo erectus, Homo neanderthalensis en Homo sapiens werken. We reflecteren op de geschiedenis en de toekomst van paleokunst. Maar PALEOART: The Kennis Brothers is ook het verhaal van twee genetisch identieke broers, die dankzij hun unieke band ver boven zichzelf uitstijgen als kunstenaars. Een verhaal op het snijvlak van ambacht, wetenschap en kunst.

"We hebben het hoogste bereikt in ons vak. Het Natural History Museum in Londen is het grootste ter wereld. Maar wij zijn zelf binnenkort ook een uitgestorven soort. Wij zitten nog haartje voor haartje in te naaien. Het duurt niet lang meer en de computergeneratie neemt over. Die maken straks een hologram en klaar..." - Adrie Kennis

***

PALEOART: Recreating Homo erectus is wekelijks te zien in Naturalis LiveScience in Leiden. Klik hier voor meer informatie.

PALEOART: Recreating Homo erectus is een prelude op een lange documentaire in wording over Kennis & Kennis. 

(Afbeeldingen © Kennis & Kennis/Mosasaurus Film Productions)

Factlist

Titel:

PALEOART: The Kennis Brothers
 
Status:

Gerealiseerd / In productie
 
Genre:

Documentaire
 
Scenario en regie:

Robin Peeters
 
Partners:

Limburgs Filmfonds, Nederland

Moesgaard Museum, Denemarken
Nationaal Museum, Gibraltar
Naturalis Biodiversity Center, Nederland
Universiteit van Californië, VS

Universiteit van Rome, Italië

Omroep Gelderland, Nederland

Homo Sapiens Jebel Irhoud, reconstructie door Adrie en Alfons Kennis, documentaire 'The Incredible Kennis Brothers'.
bottom of page