top of page

De Hemelpaort

Dramaserie

De Hemelpaort

(I.v.m. auteursrechten geen video beschikbaar.)

In opdracht van Nijenhuis en De Levita Film & TV (NL FILM) regisseerde Robin Peeters (Mosasaurusfilm) vier episodes van de Limburgse dialectserie De Hemelpaort, die in 2007 door de KRO en L1 op de buis werd gebracht. Peeters produceerde en regisseerde eerder de dialectseries In het licht van de Haard – sagen en legenden en Sjravelentaere.
 
NL FILM is de maker van films als Volle Maan, Zoop, Liever Verliefd, Ellis in Glamourland en van televisieseries als Keyzer en de Boer Advocaten, Samen, Lieve Lust, Costa! en Hartslag.
 
Producent Johan Nijenhuis maakte de serie samen met vier regisseurs. Nijenhuis: “Daar is één Limburger bij, Robin Peeters. De andere regisseurs spreken geen Limburgs, maar het zijn dezelfde ervaren professionals die Van Jonge Leu en Oale Groond in Overijssel hebben gemaakt. Toen ze daar aan begonnen spraken ze ook geen Twents. Regio is een gevoel. En vanuit dat gevoel gaan we op zoek naar wat eigen is aan Limburg. De Hemelpaort is méér dan een serie in het dialect. Het Limburgse landschap, de Limburgse volksaard, de Limburgse gebruiken: alles aan De Hemelpaort moet Limburg ademen.”
 
Limburgse muziek staat centraal
Limburgse muziek is de rode draad in de dialectserie. Het verhaal gaat over een artiest die het gemaakt heeft en in de problemen is geraakt, en over een zanger die nog aan het begin staat van zijn carrière. Rowwen Hèze tekende voor de titelsong van de serie.
 
Dialect
Journalist Wim Kuipers is de dialectvertaler van de De Hemelpaort. Er worden meerdere Limburgse dialecten in de serie gesproken. Kuipers schrijft in een “algemeen Limburgs”, maar de acteurs zullen straks de teksten uitspreken in hun eigen dialect. In De Hemelpaort is bewust gekozen voor het laten horen van zoveel mogelijk verschillende soorten Limburgs.

Factlist

Titel:

De Hemelpaort
 
Genre:

Drama
 
Lengte:

500 minuten / 20 x 25 minuten
 
Vertoond:
2007: KRO
2007: L1 Televisie
 
Opdrachtgever:
NL FILM

bottom of page