top of page

Dubois - The Quest for the Missing Link

Documentaire

Dubois - de zoektocht naar de ontbrekende schakel is een documentaire over Eugène Dubois, de Limburgse wetenschapper en avonturier die eind 19e eeuw op Java de ontbrekende schakel tussen mens en aap vond en daarmee het gelijk van Darwin bewees. Dubois vertelt het verhaal van een briljante en gedreven, maar ook lastige doorzetter; een man die voor het grote publiek vrijwel onbekend bleef maar in de wetenschappelijke wereld al ruim een eeuw wereldfaam geniet.
 
Marie Eugène François Thomas Dubois (Eijsden, 28 januari 1858 – Haelen, 16 december 1940) was een Nederlands arts, antropoloog, anatoom, paleontoloog en ecoloog die in Nederlands-Indië gericht zocht naar fossiele tussenvormen tussen mensen en aapachtigen. Vóór Dubois' opgravingen waren vondsten van prehistorische mensen toevalstreffers geweest, waarvan het belang pas later herkend werd.
 
Op Java vond Dubois tussen 1889 en 1893 verschillende botten en schedelfragmenten die hij toeschreef aan een tussenvorm, die hij Pithecanthropus erectus of javamens noemde. Het belang van zijn ontdekking werd betwist door de meeste van zijn vakgenoten. Uiteindelijk zouden zijn ontdekkingen echter tot een enorme toename van de kennis over de evolutie van de mens leiden. De door Dubois gevonden fossielen worden tegenwoordig tot Homo erectus gerekend.
 
Daarnaast was Eugène Dubois een pionier op het gebied van de ecologie en natuurbescherming.
 
Dubois vervlecht documentaire en gedramatiseerde segmenten tot een grillig weefwerk van wetenschap en religie, triomf en deceptie, liefde en obsessie.

Factlist

Titel:

Dubois - The Quest for the Missing Link
 
Genre:

Documentaire, Drama
 
Lengte:

55 minuten / 3 x 18 minuten
 
Cast:

Redmond O'Hanlon e.a.
 
Beschikbaar als:

Gerealiseerd programma
 
Vertoond:
2014: Nederlands Filmfestival: Ontdek de infofilm
2013: L1 Televisie
2013: Natuurhistorisch Museum Maastricht
 
Partners:
Natuurhistorisch Museum Maastricht
Naturalis Biodiversity Center
Prins Bernhard Cultuurfonds
BV Limburg
Gemeente Eijsden
Gemeente Leudal
Stichting Elisabeth Strouven
Stichting Wonen Roer & Maas
Nederlandse Geologische Vereniging Afdeling Limburg
Werkgroep Prehistorische Vuursteenmijnen
Archeologische Vereniging Limburg
Stichting SAAL

bottom of page