top of page

IN PRODUCTIE

5000 BC

Archeo-Realityserie

5000 BC.jpg

5000 BC is de eerste archeorealityserie van Nederland. Centraal staat de geschiedenis van de oer-boeren van Nederland, België en Duitsland. Zo’n 7.000 jaar geleden vestigden deze zogenaamde Bandkeramiekers zich in de Euregio.

De serie volgt de bouw van een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij op Bandkeramiek Centrum mOERveld. Daar bouwt een moeder samen met haar zonen op traditionele wijze aan deze replica van het oudste bouwwerk van Nederland. Ze worden bijgestaan door een gemêleerd gezelschap van professionals, ambachtslieden en vrijwilligers, van jong tot oud. Maar ondanks alle hulp blijkt de bouw van een oer-boerderij alles behalve een sinecure... 

Vanuit het heden reizen we terug in de tijd, op zoek naar de prehistorische mensen die deze boerderijen 7.000 jaar geleden bouwden: wie waren zij? Waar kwamen ze vandaan? Hoe zag hun leven eruit? Waren ze vredelievend of oorlogszuchtig? En waarom noemen archeologen hen eigenlijk ‘Bandkeramiekers’? 

Tenslotte staat de serie stil bij de vraag of de huidige agrarische sector iets kan leren van deze eerste oer-boeren met het oog op de hedendaagse uitdagingen rondom milieu en duurzaamheid.

Om antwoord te krijgen op al deze vragen worden er filmopnamen gemaakt in binnen- en buitenland. Op archeologische sites in de regio. In de lokale musea die het Bandkeramiek Centrum omringen en in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar de grootste collectie Bandkeramische vondsten van Nederland wordt beheerd. In het Duitse Herxheim, waar archeologen de lugubere vondsten van een slachtpartij uit de tijd van de Bandkeramiek aantroffen. Bij Riemst In België, waar archeologen een compleet Bandkeramisch dorp opgroeven. En in Chemnitz onder Berlijn, waar het oudste aardewerken beeldje van een man – uit de tijd van de Bandkeramiek – door archeologen is gevonden.

5000 BC is een serie over een familie die ons verleden opnieuw tot leven probeert te brengen; een tijdreis van 7.000 jaar die ons oog in oog doet staan met de allereerste bewoners van Nederland en een reflectie op de verhouding tussen mens en natuur. Toen, nu en in de toekomst.

Factlist

Titel:

5000 BC

Status:

In productie
 
Genre:

Archeo-Realityserie
 

Productie en regie:

Robin Peeters


Scenario:

Kris Förster

Robin Peeters
 
Partners:

Provincie Limburg

Gemeente Beek

Gemeente Maastricht

Gemeente Sittard-Geleen

Gemeente Stein

Bandkeramiek Centrum mOERveld

KF inHeritage

bottom of page